İnternet nedir?

İnternet nedir?
Yaz tatilleri yaklaşıyor ve bilgisayarda oynayan oyunları çevrimiçi veya sadece internete göz atarak geçirmek için sabırsızlıkla bekleyebilirsiniz. Internet denilen bu oyun bahçesi hakkında neden daha fazla bilgi bulmuyorsunuz?
İnternet şov çeşitleri açısından dev bir iletişim ağıdır. Şimdi ağ nedir? Lego'yu kullanarak bir şeyler inşa ettiniz mi, burada daha büyük bir şey yaratmak için çeşitli parçalarla bir araya geldiniz? Internet de aynı şekilde oluşturulmuştur - milyonlarca bilgisayarın birbirine bağlı oluşundan oluşmaktadır. Bu sizinkini de, benimkileri de içeriyor.
Buna bakmanın bir başka yolu, İnternet'i bir karayolu ağı ile kıyaslamaktır; İnternet, bilgi yakınlaştırma ve bilgisayarlar arasında değiştirme ile gerçekten yoğun bir yol sistemidir.
Internet'i birbirine bağlayan şey nedir?
İnterneti oluşturan bilgisayarlar, iletişim ağı olarak adlandırdığımız ağlarla birbirine bağlanırlar. Evde, telefona bağlanan tel de ev bilgisayarı ile Internet'e bağlanır. Büroların telleri çoktur, ancak çok daha fazla bilgisayarın bağlanması gerektiği için daha yaygındırlar. Kablolu olmayan bağlantılar da kablosuz ağlar vasıtasıyla ancak daha sonra ortada var.
Evlerimizin büyük çoğunluğu internete bağlı.

Internet nasıl çalışır?

Internet, bilgi alışverişinin yanı sıra, çevrimiçi şeyler satın almanıza, film izlemenize ve hatta para transfer etmenize imkan tanıyan geniş bir depolama alanıdır. Bilgi ve uygulamalar, web sunucuları adı verilen özel bilgisayarlarda saklanır. Bu web sunucuları aynı zamanda iletişim ağları vasıtasıyla bağlanır, böylece diğer bilgisayarlar kendilerine ulaşabilir, bilgi toplayabilir ve paylaşabilir.
İnternet'e bir bilgisayar veya sunucu bağlandığında ve diğer bilgisayarlar tarafından temasa geçilebildiğinde "çevrimiçi" olduğunu söylüyoruz.
Bu bilgisayarlar birbirleriyle nasıl konuşuyor?
Dünyadaki hemen hemen her nokta, İnternet'i oluşturan ağlarla bağlı.

Birinin söylediklerini yalnızca konuştukları dili biliyorsanız anlayabilirsiniz. Bilgisayarlar farklı değiller. İnternette, bilgisayarlar birbirleriyle TCP / IP dili kullanılarak konuşurlar. Bu, tüm bilgisayarların Türkiye, Amerika veya Rusya'da olup olmadıklarını anlayabilecekleri evrensel bir dildir.
İnterneti ilgilendiren inanılmaz şey, bilgisayarların birbirlerine uzun mesafelerde kolaylıkla konuşabilmeleridir. Uzak Avustralya'daki bir bilgisayara Ankara'daki bir bilgisayara bağlamak kadar basit!  İnternet söz konusu olduğunda hemen hemen aynı maliyeti mesafe fark etmeksizin uygulama meselesidir.
Kablosuz ile ilgili ne var?
Internet'e bağlanmak için bir cep telefonu kullanmış olabilirsiniz. Şimdi cep telefonunu bağlayan tel yok, değil mi? Bu cihazlar, kablosuz ağlar denilen bir şeye bağlarlar.
Çevrenizdeki hava radyo dalgalarıyla doludur. Kablosuz ağlar, cihazların birbirleriyle 'konuşmak' için bu radyo dalgalarını kullanır. GSM, Bluetooth ve Wi-Fi gibi çeşitli kablosuz ağ teknolojileri vardır. Hepsinin ortak noktası kablolarının ücretsiz olması.
Internet’te neler var?
Her şey. İhtiyacınız olan her şeyle (ve bazılarınızla). Internet üzerindeki bilgiler web sitelerinde saklanır. Web sitelerini geniş gölde yüzen zambak yastıkları gibi düşünün. Bu durum, sizin adresini bildiğiniz bir iş sitesi adresini herhangi biride sizin gibi gezebilir. www.abcoto.com.tr 
Bazı web siteleri sadece bilgi içerir; bunlar Wikipedia gibi çevrimiçi ansiklopediler olabilir. Diğerleri, bir e-posta göndermek, bir bilet rezervasyonu yapmak veya bir şey için ödeme yapmak gibi belirli faaliyetlerde yardımcı olurlar.
Bazı web siteleri, web sitesinin adresini bilenler tarafından özgürce kullanılabilir. Diğerleri, bir kullanıcı kimliği ve bir şifre gibi özel 'giriş' ayrıntılarına ihtiyaç duyar.
Tıpkı gerçek dünyadaki arkadaşlarınızla birlikte olduğunuz gibi, İnternet insanlara 'sanal' dünyadaki gruplar halinde iletişim kurmalarına yardımcı olur. Bu, Facebook ve Whatsapp, Instagram, Youtube, Twitter gibi uygulamalar aracılığıyla gerçekleşir.
Internet'te güvende kalın (bu bölümdeki renk kutusuna izin ver)
Yaz tatillerinde çevrimiçi olarak vakit harcıyor olabilirsiniz. İnternette güvende kalmak önemlidir. Gerçek dünyada bazı önlemleri almanız gibi (iki tarafı bir yol geçmeden önce kontrol etmek gibi), İnternet için güvenlik kurallarına da ihtiyacınız var. İşte başlamak için bazı basit kurallar.
1.       Facebook ve YouTube gibi web sitelerini kullanmadan önce ebeveynler ile görüşün - bu web sitelerini kullanmadan önce belirli bir yaşın üzerinde olunması gerekir
2.       İnternetteki adınız ve adresiniz gibi kişisel bilgileri paylaşmayın
3.       İnternet, çevrimiçi arkadaşlarınızla sohbet etmenizi sağlar. Gerçek dünyada arkadaş olarak tanıdığınız insanlarla sohbet edin ve iletişim halinde kalın ve yabancılarla bağlantı kurmayın
4.       Çevrimiçi okuduğunuz her şeye inanmayın. Bir okul projesi için araştırma yapıyorsanız, taşıdıkları bilgilerin doğruluğu ile bilinen web sitelerine bakın (örn. www.tdk.gov.tr/)
5.       Bazı web siteleri zararlı olabilir ve bilgisayarınıza bir 'virüs' bulaşabilir. Bilgisayarınızın çevrimiçine gitmeden önce bu virüslerle savaşacak bir anti-virüs yazılımı olduğundan emin olun
6.       İnternette zorbalık da olabilir. Birisi çevrimiçi ortamda kötüleşirse (örneğin nefret dolu mesajlar ve e-postalar gönderir gibi), ebeveyn veya yaşlı bir kişinin haberdar olmasına izin verin.

Yorumlar

Popüler Yayınlar